Polis Akan Memanggil Tun Dr Mahathir Mohamad Bagi Membantu Siasatan.


Polis akan memanggil Tun Dr Mahathir Mohamad bagi membantu siasatan berhubung dakwaan bahawa Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu dikenakan tahanan rumah.

Portal Berita Harian Online memetik Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim, berkata siasatan dibuat susulan beberapa laporan polis yang diterima.

"Dalam proses siasatan, semestinya kita perlu mendapatkan keterangan lanjut (Dr Mahathir) untuk menjelaskan sama ada isu yang ditimbulkan dalam blog dan portal berita itu benar atau tidak.

"Justeru, kita perlu dapatkan pengesahan daripada Tun. Kita akan ambil keterangan daripadanya pada masa dan keadaan yang bersesuaian," katanya dipetik portal itu.

Isnin lalu, bekas Pengerusi Transparency International Malaysia, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim membuat laporan polis kerana berpendapat kenyataan dibuat Mahathir akan mengancam keselamatan negara.

Menurutnya, kenyataan Dr Mahathir itu tidak mempunyai sebarang asas menganggap dakwaan bekas perdana menteri itu adalah palsu dan bersifat jahat serta keterlaluan.

Sebelum ini, Mahathir mendakwa beliau gagal mendapat perkenan mengadap Agong untuk menyerahkan lebih sejuta tandatangan menuntut pengunduran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Katanya, beliau gagal bertemu Agong memandangkan baginda kini menjadi "tahanan dalam rumah".-Malaysiakini
Wartawan Jalanan. Dikuasakan oleh Blogger.