7 Herba Untuk Wanita Berpantang Selepas Bersalin.
Wanita yang baru saja melahirkan anak biasanya diminta
mengambil makanan panas berasaskan herba kerana mempunyai banyak kebaikan
terutama dari segi menguatkan kembali peranakan, membuang angin dan
mengembalikan kelancaran darah.
Antara herba yang bagus ketika berpantang ialah bawang
putih, halia, lada hitam, halba, manjakani dan serai.
Halia
Halia bukan saja menghilangkan angin dalam badan tetapi
terbukti mampu menyembuhkan luka. Masukkan halia dalam makanan berpantang atau
direbus dan diminum airnya. Air halia sangat baik membuang angin serta membantu
memanaskan badan.
Lada hitam
Terdapat dua jenis lada iaitu lada putih dan lada hitam.
Kedua-duanya mempunyai khasiat yang sama. Lada bagus untuk memanaskan badan dan
menyegarkan tubuh. Ia juga mampu menyembuhkan demam (dengan kuantiti sesuai),
pening kepala, loya, cirit-birit dan melawaskan kencing.
Untuk bayi, lada hitam boleh mengelak kembung perut bayi.
Caranya mudah saja, goreng atau bakar lada hitam, kemudian balutkan dalam kain
yang bersih, kemudian tuam perlahan-lahan pada perut dan badan bayi.
Manjakani
Manjakani digunakan untuk merawat luka dalaman dan luaran
selepas bersalin dan penawar masalah keputihan. Bahan tannin di dalam manjakani
membantu membaiki tisu rosak selepas bersalin. Manjakani juga membantu mengurangkan
lelehan mukus, menstabilkan hormon, melancarkan darah, melawaskan buang air
besar dan memberi tenaga badan. Tumbuhan ini juga membantu menguatkan faraj
wanita.
Asam jawa
Asam jawa bukan setakat menambah kemasaman dalam masakan
tetapi membantu menurunkan berat badan. Amalan mengambil jus asam jawa setiap
hari mampu menurunkan berat badan ibu dalam pantang.
Cuba dalam kuantiti sedikit dulu. Kemudian tingkatkan
mengikut kesesuaian badan. Selain itu sapu asam jawa setiap pagi pada kulit
wajah bagi menjadikan kulit lebih berseri dan bermaya.
Bawang putih
Bawang putih ialah antibiotik semula jadi, penyembuh luka,
menghalang penyakit sengal dan saraf, mengeluarkan angin dalam badan. Bawang
putih membantu mengurangkan tekanan dan kemurungan. Seeloknya bawang putih
dimakan dengan cara membakar atau menggorengnya terlebih dulu dan dimakan
bersama nasi panas.
Halba
Ibu yang mengalami masalah susu boleh mengambil air rebusan
halba setiap hari. Ia juga berfungsi memanaskan badan. Selain dimasukkan dalam
kari bagi menaikkan bau masakan, halba juga boleh dimakan begitu saja atau
diminum air rebusannya.
Ulasan
Catat Ulasan