Jadi Kaya Selepas Berhenti Kerja

Di serata sudut dunia pasti anda pernah melihat pengemis meminta duit, makanan, dan mereka juga sering dilihat dimana-mana bandar dan juga pasar yang sibuk.

Selain duit, mereka juga meminta makanan, minuman, rokok atau barang-barang kecil, dengan penampilan baju kotor, kurus kering dan tidak terurus.

Tetapi jangan tertipu, terdapat banyak pengemis di luar sana yang mendapat lebih daripada gaji seorang pekerja kerajaan. Seperti orang ini yang berasal dari Beijing mendapat $ 1700 sebulan dan juga membayar 100 yuan untuk setiap pekerja pos yang boleh membantu beliau mengira wang beliau!

Bahagian yang menarik mengenai ini adalah bahawa lelaki dalam gambar ini mampu menyekolahkan tiga anaknya ke kolej hanya dengan mengemis. Dia juga dapat membina sebuah rumah dua tingkat untuk keluarganya, dan mereka juga boleh makan makanan yang baik.

Mungkin setelah membaca ini sesetengah orang berfikir, “Saya tidak akan memberi wang kepada peminta sedekah lagi”. Boleh memberi duit kepada peminta sedekah tapi pastikan mereka itu adalah dari golongan yang betul-betul memerlukan.

Kita boleh melihat orang mengemis pada setiap hari. Alasan mereka untuk mengemis? Kebanyakan mereka tidak dapat bekerja atas sebab-sebab yang mereka mungkin terlalu tua, atau bahawa mereka adalah orang kurang upaya dari segi fizikal, jadi tidak salah kita memerhati sedikit keadaan mereka sebelum memberi.

Dipetik dari Viral4real lelaki dalam gambar ini menjadi kaya selepas dia berhenti bekerja dan menjadi peminta sedekah selama 20 tahun.

Wartawan Jalanan. Dikuasakan oleh Blogger.