Dah Cari Kat Google Tapi Tak Jumpa? Ni Cara Betul Kalau Nak Jawapan Yang Tepat

Cari je kat Google semua ada. Ye, itulah yang kita selalu fikir. Tapi percaya tak walaupun ada kat Google kita masih tak jumpa apa yang kita nak cari. Dah guna segala kata kunci dah tapi masih juga tak jumpa. Mana silapnya eh? Sebenarnya ada cara yang betul dan tepat nak buat carian kat Google tau.

1. Guna simbol 'I' atau 'Or' kalau tak pasti apa yang korang nak cari tu.

Contoh macam dalam gambar kat bawah korang confuse nama orang tu Jennifer Lawrence atau Jennifer Anniston. Letak je or haa jumpa lah lepas tu. Ok?
2. Guna simbol ~ kalau ada ayat sinonim dengan topik

Bila korang letak simbol ~ semua yang korang nak cari keluar. Jadi, tak perlu lah pun nak taip panjang resepi sihat kalau nak kurus ke apa kan?
3. Carian kat website

Kalau korang nak cari artikel best kat sesuatu website tapi susah nak cari satu-satu, korang taip je nama website tu dan kata kunci yang korang nak. Kemudian semua artikel berkaitan akan keluar.
4. Lupa ayat atau perkataan penting? Letak je '*'

Rasa macam dah lengkap dah key word, sekali perkataan paling penting lupa. Jangan risau letak je simbol asterisk '*" okay?
5. Bila banyak sangat perkataan lupa, letak je "AROUND" (jumlah perkataan)

Maksudnya kat sini jika anda terlupa beberapa perkataan, hanya letak AROUND (berapa perkataan yang korang lupa tu)
6. Teruk sangat lupa letak je lah "intitle:"

Kalau satu apa pun korang tak tahu nak cari, letak je 'intitle:husky" ada lah keluar nanti.
Oleh: Aimi Nordin, Sumber: ERA fm




Wartawan Jalanan. Dikuasakan oleh Blogger.